9/9/10

Η αντεργατική επίθεση δυναμώνει

clip_image002Εδώ και έναν χρόνο η άρχουσα συμμορία που κυβερνά την πατρίδα μας έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους μια μεγάλη επίθεση. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται, ο μισθός, η μόνιμη δουλειά, η σύνταξη, η ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία. ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!! Παγώνουν και περικόπτουν τους μισθούς μας, διαλύουν το ασφαλιστικό και φορτώνουν τους εργαζόμενους με 40 χρόνια εργασίας, μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα κηδείας και αφήνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, διαλύουν τα νοσοκομεία και την υγεία, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, βάζουν παντού φόρους και χαράτσια. Μας γυρίζουν πίσω έναν αιώνα. Ό,τι με αίμα και θυσίες κατέκτησαν οι προηγούμενες γενιές σήμερα σαρώνεται. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, ο ΣΕΒ, η Ε.Ε, τα ξεπουλημένα ΜΜΕ έχουν στήσει επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου. Αυτοί που κατέκλεψαν, πλιατσικολόγησαν, διέφθειραν, καταχρέωσαν, ξεπούλησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα, καμώνονται τώρα τους πατριώτες. Λένε όμως πάλι ψέματα. Σε όσες χώρες πέρασε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα άφησαν πίσω κοινωνική έρημο, καταστροφή, πείνα και διαλυμένες κοινωνίες. Το νέο μνημόνιο προβλέπει νέο κύκλο περικοπών, νέες αυξήσεις, νέους φόρους, απολύσεις, λουκέτα, φτώχεια και ανεργία. Αυτός ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Τα νέα μέτρα ακολουθούνται από άλλα χειρότερα μέχρι η χώρα να οδηγηθεί στην κατάρρευση!!

Η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά αγκομαχώντας…

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της και τη συμφωνία της με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. προχωρά στην υποβάθμιση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης:

- Ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες το Ν. 3848/2010 και προχωρά τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης- κατηγοριοποίησης των σχολείων. Προχωρά, παρά τις τεράστιες ελλείψεις και τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών, τη λειτουργία των 800 σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα που μετατρέπουν το σχολείο σε κάτεργο. Υλοποιεί άμεσα το θεσμό του «αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου». Θέλει να επιβάλλει τις υποχρεωτικές υπερωρίες και το θεσμό του «Μέντορα».

- Προχωρά στους λιγότερους διορισμούς των τελευταίων 30 χρόνων!!! Ενώ ο αριθμός των συναδέλφων που έχουν υποβάλει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης (λόγω του νέου αντιασφαλιστικού νόμου) είναι περίπου 12.000, οι διορισμοί που ανακοινώθηκαν είναι οι μισοί από την περσινή χρονιά (μόλις 2.825 σε Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση).

clip_image002[5]Η Κυβέρνηση επιχειρεί να λειτουργήσει τα σχολεία με αναπληρωτές-ωρομίσθιους, προσλήψεις με προγράμματα ΕΣΠΑ, συμπτύξεις τμημάτων, υποβιβασμούς σχολείων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα δημόσια σχολεία σε πλήρη απαξίωση και αδυναμία κανονικής λειτουργίας. Για άλλη μια φορά τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής θα είναι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που θα καλούνται, ο καθένας από την πλευρά του, να καλύψουν τις ανεπάρκειες του δημόσιου σχολείου.

Όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου…

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας και οι μεθοδεύσεις του πρέπει να σημάνουν συναγερμό για όλο το εκπαιδευτικό κίνημα. Τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Η μαχόμενη εκπαίδευση δε θα επιτρέψει να καταπατηθούν βάναυσα τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν τεράστιες ευθύνες, ειδικά αυτή την περίοδο. Την ώρα της πιο σοβαρής επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, αυτές είτε εξαντλούνται σε άνευρες ανακοινώσεις είτε παίζουν ρόλο κυβερνητικό αυλοκόλακα όπως έκανε η ΔΟΕ κατά τη συνάντηση με την υπουργό παιδείας. Αντί να απαιτήσουν μαζικούς διορισμούς ΤΩΡΑ που ακόμα κι η κυβέρνηση ομολογεί τα χιλιάδες κενά, κάνουν αριθμητικές αλχημείες για να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς του Υπουργείου.

Να ακυρώσουμε στην πράξη τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 3848/20

· Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με οργανικές θέσεις για κάθε εκπαιδευτικό έργο στο σχολείο και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ) και βοηθητικού προσωπικού στο δημόσιο σχολείο. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

· Όχι στην ελαστική εργασία και στην  άρση της μονιμότητας.  Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και του θεσμού του αναπληρωτή. Διορισμός όλων όσοι έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Κανένας αναπληρωτής και ωρομίσθιος χωρίς δουλειά. Υπεράσπιση της αξίας των πτυχίων και της προϋπηρεσίας.

· Εφαρμόζουμε στην πράξη άμεσα την απόφαση του κλάδου για δημιουργία τμημάτων με ανώτερο αριθμό τους 25 μαθητές. Το «25 και 10%» δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο και είναι παράνομο. Σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνουμε υποχρεωτικές υπερωρίες. Αρνούμαστε την εφαρμογή της εγκυκλίου «Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας». Κανείς εκπαιδευτικός δεν αναλαμβάνει το ρόλο του μέντορα – αξιολογητή για τους νέους συναδέλφους μας.

Καλούμε  όλους τους συναδέλφους, διορισμένους και αδιόριστους, στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Μόνο με μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πολιτική της Κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ.

Γιατί η δικιά μας Παιδεία χωράει όλους τους μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλη τη γνώση.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: