11/11/09

Ανακοίνωση για τις Εκλογές του Συλλόγου, 12/11/2009

Καθημερινή 1 Νοεμβρίου 2009
«Περιστολή των δαπανών για μείωση του ελλείμματος
Νοικοκύρεμα στο δημόσιο για εξοικονόμιση 3,5 δις
1,5% αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους - από 11 ως 24 ευρώ μεικτά ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο»
Βήμα 1 Νοεμβρίου 2009
«Αύξηση 9% υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο από τις αυξήσεις στην άμεση φορολογία και στην έμμεση σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα»

Δεν πρόλαβε να περάσει μήνας κι η κατάσταση άρχισε να «μυρίζει» 2004. Τότε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε απογραφή της ελληνικής οικονομίας, διαπίστωσε τα χάλια των ταμείων του κράτους και από το σύνθημα «καλύτερες μέρες» οδηγηθήκαμε στο πάγωμα των μισθών για τη σωτηρία της εθνικής οικονομίας. Σήμερα, ένα σχεδόν μήνα μετά τις εκλογές η κυβέρνηση κάνει καταγραφή, δημιουργεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αποτύπωση των ελλειμμάτων, η οποία θα είναι «αντικειμενική» με τους αριθμούς και τις προτάσεις της για μέτρα διεξόδου. Το έλλειμμα χρησιμοποιείται ως σύγχρονος τρομοκράτης των εργαζόμενων, ανεβαίνει από τους οικονομικούς αυλικούς της εξουσίας κάθε τρεις και λίγο δυο μονάδες λες και είναι ασανσέρ σε ουρανοξύστη για να στοιχειώνει το δικαίωμα της εργαζόμενης πλειοψηφίας στη διεκδίκηση. Κάποιοι μας δουλεύουν για άλλη μια φορά. «Οι κονδυλοφόροι σε διατεταγμένη αποστολή», τα ΜΜΕ, παίρνουν ομαδικά και μαζικά το πρώτο βραβείο στην υποκριτική. Οι ίδιοι που ανέδειξαν τον Κ.Καραμανλή σε μέγα αναμορφωτή της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου, τώρα σπονσονάρουν ανερυθρίαστα το μέγα αναμορφωτή Γ.Παπανδρέου. Οι τίτλοι των εφημερίδων, αφού προβάλλουν έντρομες το μεγάλο χρέος, άρχισαν να μιλούν για περικοπές των δημοσίων δαπανών για να περάσουμε τις εξετάσεις, μια και κάθε τρεις μήνες θα μας επισκέπτεται η γηραιά Ευρώπη για να δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να παίρνει αντεργατικά μέτρα.


Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κερδίσει επικοινωνιακό χρόνο, κάνοντας πολιτική με τη διαφάνεια και την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς, ώστε να αδρανοποιήσει για το πρώτο διάστημα τους εργαζόμενους, με τσάμπα μέτρα που αργούν να δείξουν το κούφιο τους περιεχόμενο. Ποιος δε θυμάται άλλωστε, το «σεμνά και ταπεινά» της Ν.Δ. που γρήγορα μετατράπηκε σε αντιασφαλιστικά νομοσχέδια από υπουργούς που είχαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, σε κατάργηση του 8ώρου απ’ αυτούς που χάριζαν δημόσια γη στους Βατοπαιδινούς, σε πάγωμα μισθών απ’ αυτούς που χάριζαν 28 δις στους τραπεζοκαρχαρίες.

Να κερδίσει πολιτικό χρόνο επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με λιγότερους κοινωνικούς τριγμούς. Γι’ αυτό βγήκε στο κυνήγι, βάφτισε «γαλάζια» παιδιά τους εργαζόμενους στα stage, τους συμβασιούχους, τους ωρομίσθιους στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, αποκρύβοντας ότι η κάθε είδους ελαστική εργασία στο δημόσιο ψηφίστηκε και γιγαντώθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με βασική στόχευση να σπάσει η μονιμότητα και να λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας με τα κριτήρια της αγοράς.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχίσει τους αλλεπάλληλους γύρους λιτότητας χρησιμοποιώντας ως φόβητρο τους αριθμούς και τους δείκτες. Οι εκλογές τελείωσαν κι εμείς ξανά να μετράμε τα συν και τα πλην...

Μηδέν εις το πηλίκο για τους μισθούς

Τις δημόσιες δαπάνες έβαλαν στο μάτι για άλλη μια φορά τα γεράκια των οικονομικών επιτελείων. Την περικοπή των μισθών, των συντάξεων, των όποιων κοινωνικών παροχών απέμειναν, των προσλήψεων σχεδιάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι αναφορές σε αυξήσεις 1,5% στους μισθούς και τις συντάξεις μεταφράζονται σε 11-24 ευρώ μεικτά(!!!) ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας εμπαίζει κυριολεκτικά δίνοντας τα ίδια ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2008. Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Συγχρόνως, για να μην υπάρξουν αυταπάτες η νέα Υπουργός στη συνάντησή της με το Δ.Σ. της ΔΟΕ δήλωσε: «Αν μου ζητήσετε αύξηση μπορεί να σας πω όχι γιατί υπάρχει κρίση…», «υπάρχουν προτεραιότητες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ειδικά για την παιδεία».

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι το 1 δις δεν αφορά τους μισθούς. Το ποσό αυτό θα δοθεί εκεί που «θα δένεται με αποτελέσματα στο χώρο της παιδείας», ξεχωρίζοντας την επιμόρφωση. Κουβέντα δεν είχε για τους νομάδες της εκπαίδευσης, τους ωρομίσθιους. Τσιμουδιά για το ασφαλιστικό, το ωράριο και τις νηπιαγωγούς.

Νέα φοροεπιδρομή

Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, με τα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα να έχουν για άλλη μια φορά την τιμητική τους. Μόνο η αύξηση στα καύσιμα θα εκτινάξει σοβαρά τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης. Τα οικονομικά επιτελεία υπολογίζουν σε αύξηση 9% των εσόδων από τη φορολογία. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό.

Η αξιολόγηση στην ημερήσια διάταξη

Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΠΘ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση για να δημιουργήσει κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου των κριτηρίων που θέτει και στην επιμόρφωση-συμμόρφωση για να δημιουργήσει προϋποθέσεις αποδοχής. Γι’ αυτό με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε η Υπουργός στο θέμα της αξιολόγησης τονίζοντας ότι «το ζήτημα της αξιολόγησης είναι επείγον, είναι από τα πρώτα θέματα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει» και πρόσθεσε τις γνωστές επικοινωνιακές φιοριτούρες περί «αξιολόγησης όλων, του υπουργείου, του συστήματος, του σχολείου και του εκπαιδευτικού». Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, η αξιολόγηση κατέχει περίοπτη θέση μια και χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη μαζί με τον νέο όρο «λογοδοσία» που έχει το ίδιο ακριβώς νόημα. Η αντίληψη «των κινήτρων και της επιβράβευσης αυτών που ξεχωρίζουν» που διαχέεται στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και που δηλώθηκε στη συνάντηση είναι η ωμή παραδοχή της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ανερυθρίαστα παρών

Στη γραμμή της συναίνεσης, της επιθετικής προβολής και της στήριξης των κυβερνητικών μέτρων, η πλειοψηφία της Δ.Ο.Ε (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) βάζει πλάτη για να περάσουν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Τα ψεύτικα τα λόγια…
Η ΠΑΣΚ παρουσιάζει με θετικό πρόσημο την απουσία απαντήσεων, την άρνηση δεσμεύσεων ακόμα και την απουσία αναφοράς της Υπουργού σε κεντρικές διεκδικήσεις του κλάδου όπως η κατάργηση της ωρομισθίας.
Έτσι, στην ανακοίνωση των πέντε μελών της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ. για τη συνάντηση με ΥΠΕΠΘ αναφέρει ως δεσμεύσεις της Υπουργού, τα παρακάτω: «Κατάργηση της ωρομισθίας: Επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του θεσμού των ωρομίσθιων. Για το θέμα της εγκυκλίου της 2ας Οκτωβρίου που καταργεί τη βεβαίωση εγγραφής από το Νηπιαγωγείο στην Α΄ Δημοτικού, απάντησε πως θα δώσει λύση εντός της ημέρας. Κενά: Δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα καλυφθούν όλα τα κενά. Το ίδιο το ΥΠΕΠΘ με τις αποφάσεις του τους διέψευσε γιατί είκοσι μέρες μετά δεν έχει λύσει το πρόβλημα των κενών, δεν υπήρξε καμία απολύτως πρωτοβουλία για την εγκύκλιο που καταργεί τη βεβαίωση εγγραφής, ενώ ανακοίνωσε κονδύλι για 3.600.000 ώρες ωρομισθίων.

Με τον τρόπο αυτό η ΠΑΣΚ δηλώνει με σαφήνεια την επιλογή του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Θεωρεί το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου ψευτοκούρελο, βγάζει το αίτημα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιχειρεί να μας ρίξει στην αγκαλιά της ΑΔΕΔΥ με το νέο μισθολόγιο. Αφαιρεί τη θέση του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση. Βάζει ως προμετωπίδα το ολοήμερο σχολείο για να’ ναι συμβατή με το πρόγραμμα παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, «ξεχνά» να πάρει συγκεκριμένη θέση για τη θεσμική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Η ΔΑΚΕ ως πολιτικός συνεργός συμπορεύεται σ’ όλες τις αποφάσεις. Οι δυο συνεταίροι (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) μαζί στο «διάλογο» μαζί και στο προεδρείο στη Δ.Ο.Ε.
Κοινός τους στόχος ένα αφυδατωμένο συνδικάτο που θα’ χει ως εργολαβία την τέχνη της προπαγάνδας για να «αφομοιωθούν» με ελάχιστους κλυδωνισμούς οι αντιεκπαιδευτικές- αντεργατικές πολιτικές.
Έτσι, οι ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στη Δ.Ο.Ε στο νέο διεκδικητικό πλαίσιο δε ζητούν κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, δίνοντας την πολιτική συγκατάθεση στα σχέδια της δια βίου εργασίας με πενιχρές συντάξεις και μετέωρη ασφάλιση.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στα τριτοβάθμια ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ. Η αναμονή της αδράνειας, η μεγάλη περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε απουσία ακόμα και της εθιμοτυπικής 24ωρης απεργίας μπροστά στον προϋπολογισμό. Η ΠΑΣΚ στον αστερισμό του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ΔΑΚΕ κάνοντας «υπεύθυνη αντιπολίτευση» που δε ζητάει αυξήσεις, όλοι μαζί διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική. Κι αν τελικά «βγάλουν» κάποια 24ωρη είναι από τώρα υπονομευμένη, μια και η άνευρη συνδικαλιστική τους στάση οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη απαξίωσή της.

Δε χορηγούμε περίοδο χάριτος.

Απέναντι στο νέο γύρο της αντιδραστικής πολιτικής, απέναντι στο συνένοχο συνδικαλισμό της υποταγής και της συναίνεσης, αντιτάσσουμε τα οικονομικά, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, των μαθητών και της νεολαίας, αντιτάσσουμε τις ανάγκες μας για ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις, κατηγοριοποιήσεις, χωρίς φραγμούς κι αξιολογήσεις, που θα σέβεται τα δικαιώματα, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, που θα είναι ανοιχτό στην εργαζόμενη πλειοψηφία κι ορμητικά κλειστό στο μεσαίωνα της αγοράς.

Οργανώνουμε την απάντηση του κινήματός μας, παίρνοντας όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να προβάλλουμε τα αιτήματα μας, οργανώνοντας την αντίσταση μας σε όλα τα επίπεδα, με αποφασιστικούς, μαχητικούς απεργιακούς αγώνες διάρκειας για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

Στις εκλογές για το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ενίσχυσε το ανεξάρτητο αγωνιστικό ρεύμα, ενίσχυσε την αυτόνομη, μαχητική φωνή της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: