18/5/10

Όλοι στη Γενική Απεργία και το συλλαλητήριο Πέμπτη 20/5

Η οικονομική χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ – κεφαλαίου ανακοινώνουν το ασφαλιστικό και προετοιμάζουν τη φιλολογία για νέο πακέτο μέτρο στο επόμενο διάστημα (νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με μισθό ιδιωτικού τομέα, αξιολόγηση και απολύσεις και στο δημόσιο, μείωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό, νέους φόρους κλπ). Η χούντα των ΜΜΕ στην πληροφόρηση και η καταστολή οργιάζουν προκειμένου να θωρακίσουν το σύστημα και να παγώσουν τις τάσεις των εργαζομένων για απεγκλωβισμό από την αδράνεια και την ανάπτυξη αγωνιστικής στάσης και χειραφέτησης από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις .

Το συλλαλητήριο στις 5/5 αποδείχτηκε σημείο καμπής για το εργατικό κίνημα στη χώρα μας. Ξεπεράστηκαν οι αυταπάτες και μεγάλες μάζες, πρωτόγνωρες, πήραν μαχητικά θέση ενάντια στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης ΕΕ- ΔΝΤ – κεφαλαίου, σε μια εργατική κινητοποίηση, χωρίς προηγούμενο από τη μεταπολίτευση και μετά, με συμμετοχή πάνω από 200 χιλιάδες εργαζομένων.

Η λαϊκή κινητοποίηση, η μαζικότητα και η αποφασιστικότητά της – μεγάλο κομμάτι κόσμου θέλησε να διαδηλώσει  ακόμα και μέσα στη Βουλή – κλόνισε το σκηνικό καθώς για πρώτη φορά εισέβαλε ο κόσμος της εργασίας στο προσκήνιο σε βαθμό που επηρέασε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια έπεσαν παντού καθώς για πρώτη φορά ενισχύθηκαν οι φόβοι των κυρίαρχων κέντρων ότι η Κυβέρνηση δε θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λόγω των λαϊκών αντιδράσεων. Η κινητοποίηση πυροδότησε αντιδράσεις στους εργαζόμενους της Πορτογαλίας, Ισπανίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα εργατικής αντίδρασης. Για πρώτη φορά ο φόβος εμφανίζεται στο στρατόπεδο των ισχυρών. Ενώ η κυβέρνηση έλεγε ότι θα έχει ψηφίσει το ασφαλιστικό μέχρι 15 Μάη, το ανακοίνωσε μερικώς, με κρυφά σημεία για να μη δώσει συνέχεια στις αντιδράσεις (100 Υπ. Αποφ. θα διαμορφώσουν τελικά το ασφαλιστικό!!!) και το παρέπεμψε σε διαβούλευση μετατοπίζοντας την ψήφιση του σε χρόνο…πιο ήρεμο από αντιδράσεις.

Τώρα είναι η ώρα για αποφασιστική κλιμάκωση.

Τη χαριστική βολή στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση δίνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι μόλις το πρώτο βήμα στην εφαρμογή του μνημονίου που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για την ολοκληρωτική κατάργηση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος. Στο μνημόνιο που ήδη από την περασμένη Πέμπτη είναι νόμος του κράτους, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

· Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος για όλα τα Ταμεία, το οποίο μάλιστα θα συνδεθεί και με το προσδόκιμο όριο ζωής. Από το 2011 το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους θα είναι το 60ό έτος. Αύξηση και διεύρυνση σε όλα τα Ταμεία της ποινής για «πρόωρη» συνταξιοδότηση. Σε όποιον αποχωρεί μεταξύ του 60ού και 65ού έτους, θα επιβάλλεται ποινή μείωση της σύνταξης κατά 6% ετησίως.

· Τα χρόνια εργασίας για την πλήρη σύνταξη αυξάνονται στα 40 χρόνια από τα 35 χρόνια με όριο ηλικίας ή τα 37 χωρίς όριο ηλικίας. Σε αυτό οδηγεί υποχρεωτικά και με μαθηματική ακρίβεια η δραματική μείωση της σύνταξης μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού.

· Το κράτος σταματά να χρηματοδοτεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Η συνεισφορά του περιορίζεται στην προνοιακή σύνταξη ή στο λεγόμενο τμήμα της «βασικής» με το νέο σύστημα.

· Μέχρι το 2017 διαμορφώνονται 3 Ταμεία κύριας σύνταξης (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες). Το νέο σύστημα προβλέπει την καταβολή σύνταξης που θα αποτελείται από δύο τμήματα. Τη «βασική» και την «αναλογική». Όμως, το άθροισμα και των δύο θα είναι πολύ μικρότερο ακόμα και από τις πενιχρές συντάξεις που δίνονται σήμερα.

Σ΄αυτές τις συνθήκες η απεργία στις 20/5 είναι καθοριστική για την συνέχιση του αγώνα. Η μαζικότερη συμμετοχή και από αυτή στις 5/5 στο συλλαλητήριο θα είναι μια τεράστια πίεση στην κυβέρνηση και τα κέντρα εξουσίας ότι δεν μπορούν να ελέγξουν και να κατευνάσουν την λαϊκή αντίσταση. Θα πιέσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να εγκαταλείψουν τη γραμμή των διαλειμματικών απεργιών που εκτονώνουν τη λαϊκή οργή για τους κλέφτες του μόχθου μας.

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Η ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-Ε.Ε.-ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: