19/10/09

ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ συναίνεση...και για τα ζητήματα των νηπιαγωγείων!!!

Από πέρυσι ξεκίνησε μια προσπάθεια από το συντονιστικό νηπιαγωγών (που είναι μια ανοιχτή συνέλευση, πέρα από παρατάξεις). Η προσπάθεια αυτή στηρίχτηκε από πολλούς συλλόγους για να προωθηθούν επιτέλους τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους νηπιαγωγούς και τα νηπιαγωγεία και κυρίως να επιτευχθούν τα παρακάτω:
1. η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη του δημόσιου νηπιαγωγείου με συντονισμένες ενέργειες για ιδρύσεις νέων νηπιαγωγείων έτσι ώστε να παρέχεται δημόσια και δωρεάν παιδεία σ’ όλα τα παιδιά ώστε να μην αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση επιβαρύνοντας το οικογενειακό εισόδημα αλλά και δυσχεραίνοντας τη θέση της δημόσιας εκπαίδευσης.
2. η προώθηση της νομοθετικής κατοχύρωσης του ωραρίου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε, το συντονιστικό νηπιαγωγών, την προηγούμενη χρονιά και συγκέντρωσε περίπου 3.000 υπογραφές νηπιαγωγών και πολλών συνέδρων της 78ης συνέλευσης της ΔΟΕ.

Η προώθηση του νομοσχεδίου δεν έγινε αποδεκτή στο συνέδριο από την πλειοψηφία ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ – ΕΣΑΚ παρά τη σθεναρή αντίδραση της βάσης των νηπιαγωγών και μέρους των συνέδρων που αναγνώρισαν την ανάγκη της θεσμοθέτησης και νομικής κατοχύρωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παραπέρα ενσωμάτωση στο αίτημα του κλάδου για μείωση ωραρίου στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας.


Και στο σύλλογό μας, η συναίνεση ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ…καλά κρατεί…
Από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς φαινόταν καθαρά πως ο σχεδιασμός του Δ/ντή εκπαίδευσης ήταν απόλυτα εναρμονισμένος με τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για συρρίκνωση του δημόσιου νηπιαγωγείου. Κάτι που έγινε και στην περίπτωση του 2ου και 20ου νηπιαγωγείου, όπου αντί να έχουμε την ίδρυση κλασικού τμήματος στο συγκρότημα που στεγάζονται τα 2ο και 20ο νηπιαγωγεία (να ιδρυθεί δηλαδή καινούριο τμήμα) υποβαθμίστηκαν τα δύο ολοήμερα νηπιαγωγεία.
Με την έναρξη της χρονιάς το Δ.Σ. συγκάλεσε συνάντηση των νηπιαγωγών του συλλόγου για να συντονιστεί καλύτερα η δράση μας. Στην συνάντηση νηπιαγωγών προέκυψε μία πρόταση για συγκεκριμένη μορφή δράσης με κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης για να απαντήσουμε δυναμικά για τα προβλήματα της προσχολικής αγωγής στην περιοχή μας και στον εμπαιγμό από μέρους της διοίκησης για την ίδρυση κλασικού τμήματος στο συγκρότημα που στεγάζονται τα 2ο και 20ο νηπιαγωγεία.
Η ΠΑΣΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο Δ.Σ. και πολύ γρήγορα συντάχθηκε με τη ΔΑΚΕ προτείνοντας μια ακόμα συνάντηση του Δ.Σ. με τον Διευθυντή εκπαίδευσης, μια συνάντηση που θα είχε νόημα μόνο αν γινόταν υπό την πίεση της κατάληψης (είχε γίνει συνάντηση τον Ιούνιο και δεν βγήκε τίποτα). Απόρροια της απόφασης αυτής ήταν να γίνει μια συνάντηση με το Δ/ντή εκπαίδευσης μετά από δυο βδομάδες (χωρίς αποτέλεσμα) και να χαθεί η ευκαιρία για μια δυναμική κινητοποίηση, η οποία θα αναδείκνυε συνολικά τα προβλήματα των νηπιαγωγείων και θα πίεζε για λύσεις. Η κατάληψη ως δυναμική μορφή διεκδίκησης θα άνοιγε τον αγώνα για την βελτίωση των όρων της δημόσιας εκπαίδευσης στη βάση των συναδέλφων, δασκάλων και νηπιαγωγών και θα τον συνέδεε με τα αιτήματα της κοινωνίας. Επίσης θα ενημερώνονταν οι γονείς για τα προβλήματα Νηπιαγωγείων – Δημοτικών, θα αναδεικνύονταν τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση της παιδείας και η πολιτική βούληση για μείωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα δινόταν επίσης η ευκαιρία να συναντηθούμε με άλλους συλλόγους στην κατεύθυνση της συνολικής καταγραφής των προβλημάτων και διεκδίκησης για την επίλυσή τους.
Η πρόταση συνάντησε κλειστές πόρτες από την πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά ότι ο κομματικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός βλάπτει σοβαρά τους αγώνες και τον κλάδο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: