17/4/10

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Παίρνει από τους πολλούς χαρίζει στους λίγους

Η εκτίναξη στα ύψη των επιτοκίων δανεισμού του Δημόσιου (τα περίφημα spread) αποδεικνύει το πόσο σαθρές  ήταν οι προσδοκίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι αν ο κόσμος της εργασίας υποστεί το σοκ του προγράμματος σταθερότητας θα αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ της οικονομικής κρίσης. Τους τελευταίους μήνες, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΜΜΕ κραύγαζε ότι όσο πιο γρήγορα επιβληθεί το πρόγραμμα σταθερότητας με  τα μέτρα κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων, της διάλυσης του ασφαλιστικού, της νέας φορομπηξίας, της επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο πιο γρήγορα θα μας στηρίξει η ΕΕ και θα αρχίσουν να «τιθασεύονται» οι κερδοσκόποι και οι αγορές.

clip_image002Δυο βδομάδες μόνο πριν, η κυβέρνηση και τα κανάλια γιόρταζαν τη «μεγάλη εθνική επιτυχία»: η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγγυηθεί, υποτίθεται, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα. Πολύ σύντομα, μετά τους πανηγυρισμούς για την «εθνική επιτυχία» της 25ης Μαρτίου, με τη συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ για το στήσιμο μηχανισμού «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» η φούσκα για «δίχτυ ασφαλείας της ελληνικής οικονομίας» έσκασε με πάταγο. Ο «μηχανισμός αλληλεγγύης» της ΕΕ και του ΔΝΤ αποδεικνύεται ένα ακόμη εργαλείο για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων ενώ συνεχίζεται ο δανεισμός με ψηλά επιτόκια.Είναι πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ, «ταΐζει» τις «αχόρταγες» αγορές με τα δικαιώματά μας και οδηγεί τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Του ΔΝΤ που «λειτουργεί σαν βόμβα νετρονίου». Οι πολιτικές του συνιστούν οικονομικό ολοκληρωτισμό, ο οποίος σκοτώνει όχι με σφαίρες, αλλά με την πείνα. Αυτό τουλάχιστον διαμηνύει η τύχη τριών χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώθηκαν πρόσφατα να χτυπήσουν την πόρτα του ευαγούς ιδρύματος.

- Οι Ούγγροι υποχρεώθηκαν να καταργήσουν την 13η σύνταξη, και να περικόψουν κατά 20% έως 30% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

- Στη Λετονία, η κυβέρνηση μείωσε τις συντάξεις κατά 10%, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και εκείνους εκπαιδευτικών και γιατρών κατά 40%, προκαλώντας οικονομική καταβαράθρωση, με μείωση του ΑΕΠ κατά 24% μέσα σε δύο χρόνια.

- Όσο για τη Ρουμανία, προχώρησε στην απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (έπονται 10.000 σιδηροδρομικοί), ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε 9% σε ένα χρόνο.

Με τα σχέδια της κυβέρνησης η Ελλάδα μπαίνει σε έναν μόνιμο φαύλο κύκλο κρίσης και καταστροφής σαν αυτούς που μαστίζουν χρόνια τώρα το λεγόμενο «Τρίτο Κόσμο».

Φυσικά υπάρχει και άλλη λύση: να σταματήσουμε εδώ και τώρα να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια στους τραπεζίτες. Αυτό και μόνο θα εξασφάλιζε αρκετά λεφτά για να καλύψουμε χιλιάδες πιεστικές ανάγκες -για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, για τα νοσοκομεία, για την παιδεία. Αλλά φυσικά, το τελευταίο πράγμα που θέλει η κυβέρνηση είναι να πειράξει τους τραπεζίτες. Γι αυτό και θα πάρουν 17 δις επιπλέον!

Μας έλεγαν, ότι η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης θα φανεί με το φορολογικό…Το γλέντι «εις υγείαν των κορόιδων», θα σταματήσει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είχε πει ο πρωθυπουργός. Κι όμως, τα κορόιδα, μάλλον, θα αυξηθούν και το γλέντι θα συνεχίζεται.

· Το πρώτο κόλπο είναι το σύστημα των αποδείξεων: υποτίθεται ότι ο στόχος του είναι να αναγκάσει τους «φοροφυγάδες» -μικροκαταστηματάρχες και ελεύθερους επαγγελματίες σαν τον υδραυλικό της γειτονιάς- να κόβουν αποδείξεις. Ο πραγματικός στόχος, όμως, είναι να μειώσει το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που ήταν στις 12.000 € μέχρι τώρα. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα από 850 € το μήνα, (που αντιστοιχούν σε περίπου 12.000 € το χρόνο) και δεν πλήρωναν μέχρι τώρα κανένα φόρο. Τώρα θα πληρώσουν! Η πιο μεγάλη «μεταρρύθμιση» του νέου φορολογικού λοιπόν, είναι η επί της ουσίας, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου μέσω της σύνδεσής του με μεγάλα ποσά αποδείξεων, τα οποία τα φτωχότερα στρώματα των μισθωτών δε μπορούν να «συλλέξουν».

Αν ληφθούν υπόψη οι τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, καύσιμα, ΔΕΗ κτλ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων (χωρίς προηγούμενη ενσωμάτωσή τους στον μισθό) για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, και ο δραστικός περιορισμός διαφόρων φορολογικών ελαφρύνσεων (όπως η μικρότερη φοροελάφρυνση για  στεγαστικά δάνεια) τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η νέα κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων χτυπά με ιδιαίτερη βιαιότητα τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας.

Αντίθετα, έχουμε

· Μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων. Η φορολογία στα  αδιανέμητα κέρδη των A.E, των Ε.Π.Ε, και των μεγάλων Κοινοπραξιών μειώνεται από 25% σε 24% για φέτος και σε 4 χρόνια, στο 20%. Συνεχίζεται δηλαδή η μείωση των συντελεστών, που ξεκίνησε από τη χρήση 2005, η κυβέρνηση της Ν.Δ.  (Θυμίζουμε ότι μέσα σε 4 χρόνια  μειώθηκαν από το 35% στο 25%.) Ποιοι ωφελούνται; Ας δούμε τι έγινε επί Ν.Δ: Ο φόρος δηλαδή των Νομικών Πρόσωπων μειώθηκε, ακόμα και σε απόλυτο αριθμό. Το δημόσιο έχασε ένα τεράστιο ποσό φόρων, το οποίο όμως πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφού στο εν λόγω διάστημα πλήρωσαν 2,33 δις ευρώ περισσότερα. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα.

· Δεν αναγνωρίζονται μεν δαπάνες ή αγορές που γίνονται με τη μέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών μέσω off shore εταιρειών, όμως, δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόστιμο για αυτήν τη τακτική φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων. Το μόνο που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι αν ανακαλυφθεί, θα προστίθενται στα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, τα έσοδα που προσπάθησε να αποκρύψει με αυτόν τον τρόπο!

· Καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων (Ταξί, Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες, Λιανοπωλητές, Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικα, κ.α.). Όλως περιέργως όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ομάδα που έχει επιτύχει την πιο προκλητική φορολογική μεταχείριση δηλαδή τις εφοπλιστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που καταβάλουν φόρους ανάλογα με την ηλικία των πλοίων και την ολική χωρητικότητα τους. Το αποτέλεσμα αυτού του τρόπου φορολόγησης είναι πραγματικά εντυπωσιακό: ενώ η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τα φορολογικά έσοδα από την ναυτιλία είναι μικρότερα από τα έσοδα των παραβόλων που πληρώνουν οι μετανάστες για την νομιμοποίηση τους !

· Η φορολογία των τραπεζών μειώνεται (όπως και όλων των Α.Ε.)Αξίζει να θυμηθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την φορολογία των Τραπεζών αυτό το θέμα και η κ. Κατσέλη είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου: «Οι τράπεζες, υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το…7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 27% που καταβάλει ένας μέσος εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 30.000 ευρώ».

· Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση επιβάλλει ένα πλήθος τεκμηρίων για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Ακόμα και για ένα αμάξι 1.000 κυβικών υπάρχει τεκμήριο. Ό­μως δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο για αγορά μετοχών, ομολόγων, μεριδίων μετοχικών κεφαλαίων ίδρυσης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ. Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει φορολογική δικαιοσύνη.

· Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, αποσύρθηκε η διάταξη για επιβολή φόρου 8% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων (διάταξη που σκόπευε να χτυπήσει τα εικονικά τιμολόγια). Οι αντιδράσεις των εμπόρων και των στελεχών της αγοράς, ότι εν μέσω κρίσης δε γίνεται να επιβαρύνονται με νέους φόρους, εισακούστηκαν από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει βέβαια η ίδια ευαισθησία για τους εργαζόμενους των οποίων τα εισοδήματα περικόπτονται έτσι κι αλλιώς με 20% παρακράτηση φόρου! Μειώθηκαν επίσης τα τεκμήρια για ιστιοφόρα, και σκάφη αναψυχής και για σπίτια άνω των 300 τ.μ. ενώ μετά τις έντονες αντιδράσεις της, εξαιρέθηκε η εκκλησία από την προκαταβολή φόρου 55% για τα μισθώματα! Όλες ήταν αλλαγές που ελαφρύνουν …τους πλούσιους!

· Όπως, άμεσα, θα αποδίδεται «η δικαιοσύνη» όσον αφορά στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης: ως τώρα τα πρώτα 20.000 Ευρώ ήταν αφορολόγητα, ενώ τα υπόλοιπα φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Τώρα το αφορολόγητο ανέβηκε, ύστερα από τον θόρυβο που ξέσπασε, στις 30.000. Αλλά από εκεί και πάνω τα ποσά φορολογούνται με κλίμακα που φτάνει ως και το 40%. Και αυτά εισπράττονται άμεσα -παρακρατούνται από τον εργοδότη!

Ε βέβαια, αν δεν πληρώσουν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι ποιος θα πληρώσει; Οι εφοπλιστές; Οι τραπεζίτες; Η εκκλησία; Οι επιχειρήσεις; Μα πού να τα βρουν οι καημένοι! Δεν βλέπετε την κρίση;

Η άρχουσα συμμορία θέλει να θυσιάσει δικαιώματα ενός αιώνα, καταχτήσεις που έχουν αιμάτινη υπογραφή. Δύο δρόμοι μας απομένουν. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι ή θ’ αντισταθούμε!

ΟΡΜΗΤΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: