21/4/10

Εκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο vol.1

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ/ ΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

clip_image002Μετά την άγρια επίθεση στο εισόδημα μας, που συνεχίζεται με το φορολογικό νομοσχέδιο και την επικείμενη αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, το νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας είναι ευθεία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και οδηγεί στη συνολική απαξίωση του δημόσιου σχολείου.

Υποτάσσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο πρόγραμμα οικονομικού στραγγαλισμού της εκπαίδευσης και τους όρους πρόσληψης κι εργασίας των εκπαιδευτικών στο νέο μοντέλο εργασίας συνολικά στην κοινωνία. Είναι κατασκευασμένο για να εξυπηρετεί τα στρατηγικά σχέδια για την αντιδραστική αναδιάρθρωση και το πρόγραμμα σταθερότητας, για το «νέο σχολείο» της αγοράς, στο σχολείο επιχείρηση, φτηνό, ευέλικτο, πειθαρχημένο κι ιδιωτικοποιημένο.

Το «νέο σχολείο» της αγοράς απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό που δε θα έχει καμία σταθερότητα, χειραγωγημένο κι υποταγμένο στις άνωθεν εντολές, με χαρακτηριστικά management, ώστε να προωθείται το σχολείο επιχείρηση.

Συγκεκριμένα με βάση το πολυνομοσχέδιο:

1. Ο αριθμός των προσλήψεων υποτάσσεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας - Μαζική απόλυση 17.500 ωρομίσθιων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών!!

Ο νέος τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών οδηγεί στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τα πτυχία των πανεπιστημίων δεν θα μπορούν από μόνα τους να θεμελιώσουν ούτε καν την πρόσληψη ωρομίσθιου ή αναπληρωτή εκπαιδευτικού. Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, γίνεται για να κλείσει σε μεγάλο βαθμό η στρόφιγγα, όχι μόνο των μονίμων διορισμών, αλλά και των αναπληρωτών και να ενδυναμωθεί το καθεστώς της μαύρης εργασίας στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο, καθιερώνεται και ο θεσμός του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου. Επί της ουσίας, οι τοποθετήσεις θα πραγματοποιούνται στη βάση όχι συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, αλλά διαθέσιμων διδακτικών ωρών, πρακτική που διευκολύνει τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας και υπονομεύει τη μονιμότητα της απασχόλησης.

Γι’ αυτό ο ΑΣΕΠ δε θα ανακοινώνει πια αριθμό θέσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά οι εκπαιδευτικοί θα δίνουν σ’ αυτόν με τον κίνδυνο να περάσουν σε ένα διαγωνισμό που μπορεί να μην κάνει καμία απολύτως πρόσληψη στην ειδικότητά τους(!!!). Με αυτό τον τρόπο μετασχηματίζεται και η ίδια η λογική του ΑΣΕΠ, καθώς αποσυνδέεται από τη κατοχύρωση οποιοδήποτε εργασιακού δικαιώματος.

Το Υπουργείο πετάει στον καιάδα της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης ένα σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών που έχουν προϋπηρεσία. Η μεταβατική διάταξη που επικαλείται αφορά μόνο όσους έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσίας.

Το Φθινόπωρο τα σχολεία θα ανοίξουν με 17.500 εκπαιδευτικούς λιγότερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: